duminică, 16 februarie 2014

Sophie cea Rea si Bond cel Bun


           Cinematografia este o arta populara, care s'a nascut in momentul in care tehnologia a permis acest lucru si aparitia ei este un raspuns la nevoia pe care omul mediu a resimtit'o dintotdeauna: dorinta de evadare din cotidian, fie si numai prin fictiune. In Antichitate, plebea se aduna in agora, in jurul aedului si ascultau infiorati nemaiauzitele ispravi ale unor eroi mai mult sau mai putin imaginari (Heracles, Odiseu, Achile, Polifem...), visand ca'ntr'o buna zi si ei vor putea trai astfel de minunate intamplari!... Trubadurii pribegi din Evul Mediu european aveau acelasi rol ca si bardul antic, transmitand celor care se adunau in jurul sau baladele si legendele despre eroii spre care aspira si sufletul celui din urma coate-goale. Apoi, Miracolele din Evul Mediu vest- European... La inceput, prin aceste spectacole desfasurate in piata publica, biserica incerca sa pastreze in spiritul multimii cat mai vii imaginile legate de evenimentele biblice si mai ales cele referitoare la Patimile lui Isus. Daca in catedrale slujba se desfasura in latina, dialogurile Miracolelor erau in limba curenta. Foarte curand, setea de spectacol a multimii va genera si altfel de spectacole de strada, ce narau ispravile iesite din comun ale unor eroi a caror memorie legendele o perpetuau.
          "1001 de Nopti", "Decameronul" de Boccacio, "Pentameronul" de Giambattista Basile, "Hanul din Spessart" de Wilhelm Hauff,  balciurile, operetele si teatrele bulevardiere... sunt cateva dintre supapele prin care omul de rand a incercat sa elibereze stresul adunat de'a lungul timpului.
          In momentul in care industrializarea a intrat in forta in aproape orice activitate umana, s'a nascut si Cinematografia, cea de'a 7-a Arta, o arta fara Muza (sper ca nu suntem atat de nebuni sa consideram Oscarul drept muza acestei arte!)... O arta care produce visuri pe banda rulanta, astfel incat spectatorul ajunge sa traiasca nu de la Craciun la Paste, ci de la Marele Succes la Urmarea Sa! Familia mea a trait din plin fenomenul "Harry Potter" si "The Lord of the Rings", in timpul caruia viata se scurgea in asteptarea URMARII!!!
 
          "The World Is Not Enough" sau cel de'al treilea James Bond interpretat de Pierce Brosnan... Sophie Marceau este fata cea Rea, dar Bunaaaa!... din acest film. O tipa senzationala, pe care nu o poti uita cu usurinta. Este de fapt politica producatorilor filmelor cu James Bond...


           Elektra King, o eroina care iubeste si uraste cu pasiune...






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu